Yumurtalık Kanseri

    Yumurtalık Kanseri Tedavisi İstanbul

    Yumurtalık kanseri tedavisi, yumurtalıklarda meydana gelen kanserli hücreleri yok etmek ve kanserin yayılmasını önlemek amacıyla yapılan tedavidir.

    Kadınların yumurtalıklarında meydana gelen kontrolsüz hücre büyümeleri sonucunda ortaya çıkan kanser türüne yumurtalık kanseri denir. Yumurtalık kanseri halk arasında bilinen adı iken bu rahatsızlık aynı zamanda over kanseri olarak bilinmektedir. Yazımızın devamında ‘’Yumurtalık kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Yumurtalık kanseri nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul yumurtalık kanseri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Yumurtalık Kanseri Nedir?

    İnsan vücudundaki hücreler bölünerek çoğalmaktadırlar ancak bazı durumlarda hücreler yenilenme sürecini düzgün yürütemez. Ölen hücrelerin yerine üretilen hücrelerin bölünmesi kontrolden çıkar ve bölünme durmadan devam ederek tümör haline gelir. Oluşan tümör kitlesi yumurtalıkların her ay yumurta üretme, kadınlık hormonlarını üretme gibi işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırır. Aynı zamanda baskı yaparak çevre organları da etkileyebilmektedir ya da koparak hareket eden tümör parçaları vücuttaki diğer organlara ulaşıp çoğalmaya burada da devam edebilmektedir. Bu tür tümör yayılmalarına “metastaz” adı verilir.

    Yumurtalık Kanseri Nedenleri Nelerdir?

    Yumurtalık kanserini kesin sebepleri belirlenemese de görülen vakalardan %5 ya da %10 lük kısmının nedeninin genetik faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Kanserin görülen sıklığını etkileyen diğer faktörler de hormonal ve çevresel faktörlerdir. Bu faktörler şöyle sıralanabilir:

    • Genetik yatkınlık ve hatalı genlerin varlığı
    • Daha önce doğum yapmamış kadınlar
    • Menopoz döneminde takviye olarak yalnızca östrojen hormonu verilmesi

    Yukarıda bahsi geçen faktörler yumurtalık kanseri riskini artırabilecekken, gebelik engelleyici ilaçların uzun süre kullanılması, erken yaşta doğum yapmak gibi faktörler de yumurtalık kanseri görülme ihtimalini düşürmektedir.

    Yumurtalık Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

    Yumurtalık kanseri şüphesi olduğunda teşhis koyulabilmesi için öncelikle pelvis muayenesi yapılır. Bu muayene sırasında karşılaşılan vajina içindeki anormalliklerin daha net incelenmesi gereklidir. Bunun için spekulum diye adlandırılan bir cihazdan yardım alınır. Ek olarak teşhisin kesinleşmesi için ultrason ve BT tarama testleri yapılarak karın ve pelvik bölgesi derinlemesine incelenir. Kan testi de yapıldıktan sonra bütün testlerin sonuçları doktor tarafından değerlendirilir. Yumurtalık kanseri varlığında CA 125 kodu ile bilinen proteinin kan testi çıkması beklenir. Teşhisin kesinleştirilebilmesi için doku numunesi alınabildiği gibi karın sıvı örneği de alınır. Cerrahi müdahale gerektiren bu işlemler hastada büyük kesiler açmaya gerek yoktur. Gelişen teknoloji ile robotik ya da minimal invaziv yöntemler de teşhis sürecinde dahil edilebilmektedir. Teşhis kesinleştikten sonra vakit kaybedilmeden doktor tarafından bir tedavi süreci belirlenir.

    Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    Yumurtalık kanserinin tanı sürecine başlanması için öncelikle bu hastalığın kişi de bulunduğuna dair şüphe uyandıracak belirtiler gözlenmelidir. Eğer kişi hastalığın erken evresinde ise büyük ihtimalle hiçbir belirti göstermeyecektir. Bu süreç genellikle sessiz ilerler. Bu nedenle başka bir sebeple yapılan muayene sırasında tesadüfen keşfedilmiş olması gerekir. Yumurtalık kanserini tesadüfen yapılacak bir muayeneye bırakmak istemeyen kadınlar bu kaygı ile düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmaktadır. Bu bütün kadınlara fazlaca önerilmektedir. Kaydedilen yumurtalık kanseri teşhislerinden %30 u tesadüfen keşfedilmiş olan vakalardan meydana gelmektedir. Yine de bazı vakalarda yumurtalık kanserinin varlığından şüphe ettirecek belirtiler mevcut olabilmektedir. Bu belirtilerden en yaygın görünenleri inatçı şişkinlik, karın çevresi genişlemesi, bağırsak şikayetleri ile beraber idrara çıkma ihtiyacı ve hazımsızlık olarak sıralanabilir.

    Yumurtalık Kanseri Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi Nedir?

    Tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi yumurtalık kanseri tedavisinde de erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis sayesinde, kanserli dokular, henüz kanserli hücreler farklı organlara ve dokulara yayılmadan ameliyatla alınabilirler.

    Yumurtalık Kanseri Tedavisinde Sıcak Kemoterapi

    Sıcak kemoterapi öncesinde gastroenterolojik kanserlerin tedavisinde kullanılan bir uygulamaydı. Ancak günümüzde yumurtalık kanserinin tedavisinde de etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu uygulama sayesinde, ısıtılmış kemoterapi ilaçları direkt olarak kanserli hücrelere müdahale etmek için kullanılabilir. Böylece yumurtalık kanseri ile etkili bir şekilde mücadele edilebilir.

    Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kişide yumurtalık kanseri olduğu kesinleştiğinde cerrahi müdahale ile tedavi süreci başlatılır. Öncelikle kanserli bölgelerin ve hastalığın hangi evrede olduğu bilgisi için doku örnekleri alınarak incelenir. Kanserin hangi evrede olduğundan bağımsız bir şekilde cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Fakat kanserli doku çok büyükse öncesinde kemoterapi uygulanarak boyutunun küçülmesi beklenir; daha donra operasyon gerçekleştirilir. Çünkü çok büyük dokular küçültülmeden alındıkları takdirde çevre doku ve organlara zarar verebilir.

    Cerrahi operasyonun temel hedefi kanserli hücre bulunan bütün dokuları çıkarmaktır, yumurtalıklar, rahim ve çevresi, fallop tüpleri, apandisit ve karın yağ dokusu katmanı bu kapsama dahil edilebilir. Bu nedenle ameliyatın iyi koşullarda ve tecrübeli doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi hastanın iyileşme süreci ile doğru orantılıdır. Yumurtalık kanseri tedavisi cerrahi müdahaleden sonra kemoterapi ile devam eder.

    Geride kanserli doku bırakılmayacak şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası hasta sıkı takibe alınır; öncelikle çevre organlar kontrol edilir. Şayet bir yayılma gözlenirse ameliyat sonrası süreç kemoterapi ya da radyoterapi ile devam eder. Ama çevre organlara yayılma olmadığı anlaşılırsa kemoterapiye gerek görülmeyebilir. Ameliyat sonrası kemoterapi süreci 6 ile 9 kür olarak öngörülebilir.

    Yumurtalık kanseri tedavisi için bir diğer önemli nokta hastanın doğurganlığını korumaktır. Daha henüz erken yaşlarında olan kadın hastalarda mümkün olduğu kadar az doku alınmaya gayret gösterilir. Kanserli dokular temizlenirken rahim ve yumurtalık tutularak hastanın hamilelik ihtimali ortadan kaldırılmamaya çalışılır.

    İstanbul yumurtalık kanseri tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına ve tedaviye eşlik eden ek uygulamalara göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

    Call Now Button