Infertil Çiftin Değerlendirilmesi

    İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi

    Çiftin ayrıntılı öyküsünün beraber dinlenmesi ve muayene işlemi ile infertil çiftin değerlendirilmesi başlamış olur. Özellikle çiftin yaşı, yumurtlama problemi, ne sıklıkla cinsel ilişkiye girdikleri, önceki hamilelikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları olup olmadığı gibi infertil çift ile ilgili konular sorgulanmaktadır. Bunun ardından yapılması gereken temel tetkikler istenir.

    İnfertilitenin sebeplerinin tespit edilmesinde anne adayının infertil açısından değerlendirilmesi, genel muayene ile rahim ve yumurtalıkların muayenesi çok önemlidir. İlk görüşmede ebeveyn adayı çift ile doktor arasında çiftin detaylı öyküsü alınır, önceden yapılmış olan test ve tetkikler var ise bunlar incelenir. Anne adayının muayenesi ve ilk görüşmenin ardından baba adayından sperm testi istenebilmektedir.

    Anne adayının adet sorunları, varsa daha önceki hamileliklerinde geçirdiği tedaviler, ilaç kullanımı, geçirmiş olduğu operasyonlar, kullandığı doğum kontrol yöntemleri, geçirdiği hastalıklar ile alkol, sigara vb. alışkanlıklar değerlendirme sürecinde titizlikle araştırılır. Rahim ağzı hastalıklarının erken tanısına olanak sağlayan sürüntü testinin muayene sırasında yapılması da büyük önem taşımaktadır.

    Gebe kalma şansını artırabilmek ve tedavi yöntemini belirleyebilmek açısından anne adayının değerlendirilmesi çok kritiktir. Hekim tarafından yapılan muayene ile;

    • Yumurtalıklarda kitle varlığını
    • Doğuştan gelen anomalileri
    • Rahim yapısını
    • Rahim içerisinde miyom ya da polip gibi oluşumların varlığını
    • Mebiz (yumurtalık) rezervini değerlendirmek mümkündür.

    Anne adayının rahmi içinde yer alan tüplerin açıklığı ultrason ile kontrol edilemediği için tüplerin açık olup olmadığının anlaşılabilmesi adına histerasalpingografi yöntemine başvurulur.

    Baba adayını infertil değerlendirilmesi sırasında daha önce yapılmış olan tetkik ve tedaviler, diğer kliniklerde yapılan üreme teknikleriyle ilgili bilgiler ile anne adayına yapılmış olan tedaviler ve incelemelere dikkat edilmektedir. Son yıllarda teknolojinin gelişimiyle birlikte baba adayına uygulanan infertilite tekniklerinde çok hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir. Daha önce tedavi edilemeyen pek çok inferti baba adayı mikroenjeksiyon tekniği ile tedavi edilebilmektedir.

    Ebeveyn adaylarının sinir sistemi hastalıkları, diyabet hastalığı, testis iltihaplanması, ateşli hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalık geçirip geçirmedikleri rutin hastalıklara yönelik inceleme sırasında araştırılır. Ayrıca baba adayının işi sebebiyle radyasyona ya da kimyasal maddelere maruz kalıp kalmadığı, alkol, sigara kullanımı ve ailede infertilite geçmişi de araştırılan konular arasındadır. Bu faktörlerin önemi sperm kalitesini doğrudan etkilemelerinden kaynaklanır. Ayrıca çocukluk dönemine ait kriplorşitizm ve tedavisi için uygulanan operasyonlar ve geçirilen diğer operasyonlar da incelikle araştırılır.

    Sonuç olarak infertil bir çift başvuru yaptığında uzman hekim 4 bölge üzerine yoğunlaşarak incelemelerini, tetkik ve testlerini yapar. İnfertil çiftin araştırılması sırasında araştırılan bölgeler şu şekilde sıralanabilir:

    • Tüpler (HSG)
    • Rahim
    • Spermiyogram
    • Yumurtalık
    Call Now Button