Kısırlık Tedavisi

    Kısırlık Tedavisi İstanbul (İnfertilite)

    Çiftlerin doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamamalarına kısırlık adı verilmektedir. Bir diğer deyişle doğum kontrolü olmaksızın 1 yıl düzenli ilişki sonucunda hala hamileliğin oluşmaması durumudur. Tıbbi olarak kısırlık şüphesinin doğması ya da teşhis konulabilmesi için 35 yaş altındaki çiftlerin en az 1 yıl, 35 yaş üzeri çiftlerin ortalama 6 ay korunmasız ve düzenli ilişkide bulunmuş olmaları gerekir.

    Dünya çapında bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin %15’i kısırlık dolayısıyla yardım alarak üreme tekniklerine başvurmaktadır. Bu çiftlerin pek çoğunda kısırlığı açıklayıcı nedenler bulunabilirken, yaklaşık %10’unda herhangi bir neden bulunamamaktadır. Bu durum açıklanamayan infertile olarak isimlendirilir.

    Herhangi bir sağlık sorunu olmayan tamamen sağlıklı bir çiftin, anne adayının bir adet döneminde her gün cinsel ilişkiye girmeleri durumunda dahi gebeliğin oluşma olasılığı yalnızca %25’dir. “Fekundite” olarak adlandırılan bu durum çiftin fertilite potansiyelini gösterir. İnsan üreme potansiyeli çok fazla olan bir canlı değildir ve bunun pek çok sebebi vardır. Bazı yumurtalar döllenemezken bazıları döllense dahi embriyo döneminde gelişememektedir.

    Kısırlığın Nedenleri?

    Ebeveyn adayı çiftin üreme döngüsünün nasıl işlediği ve gebeliğin oluşum sürecini anlamak kısırlığın nedenlerini anlayabilmek ve tedaviyi planlayabilmek açısından çok önemlidir.

    Gebeliğin oluşması için döllenme ve yumurtlama sırasında tüm adımların doğru gerçekleşmesi gerekir. Bazen çiftlerde kısırlığın kaynağını oluşturan problemler sonradan gelişebilirken bazen doğuştan gelebilmektedir.

    Kısırlığın nedenleri kadın ya da erkek kaynaklı olabilmektedir. Genel anlamda kısırlık ile ilgili problemlerin

    • 1/3’ü anne adayı ile ilgili sorunlardan
    • 1/3’ü baba adayı ile ilgili sorunlardan
    • Geriye kalan durumlarda ise hem anne hem de baba adayı ile ilgili problemlerden kaynaklanabildiği gibi hiçbir neden tespit edilemediği de olmaktadır.

    Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

    1. Rahim ağzı problemleri
    2. Yaşın ileri olması
    3. Endometriozis
    4. Yumurtlama problemleri
    5. Fallop tüplerinin deforme veya tıkalı olması
    6. Yumurta rezervinin düşük olması
    7. Rahim ya da yumurtalık ameliyatları

    Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

    Erkeklerde kısırlığa sebebiyet verebilen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

    1. Radyasyon veya kemoterapi gibi kanser ve tedavisi ile ilgili hasarlar ve tedavinin sperm üretimini bozabilmesi
    2. Erken boşalma gibi cinsel sorunlara bağlı spermin verilmesi ile ilgili sorunlar; kistik fibroz gibi bazı genetik hastalıklar; testiste blokaj gibi yapısal problemler; veya üreme organlarında hasar veya yaralanma
    3. Testislerdeki genişlemiş damarlar (varikosel) sperm kalitesini etkileyebilmektedir.
    4. Sıcağa (saunalarda veya sıcak küvetlerde) sık sık maruz kalmak sperm üretimini etkileyebilmektedir.
    5. Sigara içmek, alkol, antibiyotikler, anabolik steroidler veya diğerleri gibi belirli ilaçları almak,
    6. Pestisitler ve diğer kimyasallar ve radyasyon gibi belirli çevresel faktörlere aşırı maruz kalma,
    7. Testislere bağlı anormal sperm üretimi veya işlevi, genetik bozukluklar, diyabet gibi sağlık sorunları veya klamidya, gonore, kabakulak veya HIV gibi enfeksiyonlar,

    Ne Zaman Endişelenmeli Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

    Gebelik bir yıldan uzun süredir yumurtlama dönemlerinde 2-3 günde bir korunmasız cinsel ilişki yaşandığı halde hala oluşmuyorsa anne ve baba adayları infertil sınıfına girer. Bu durum asla normal yollarla hamile kalınamayacağı anlamı taşımasa da istatiksel anlamda normal yollardan gebe kalma ihtimalinin azaldığı anlamına gelir. İnfertil çiftlerin tıbbi yardım almaları gerekir. Bu yardım için belirli ve kesin bir zaman bulunmaz. Çocuk sahibi olamamak çifti endişelendirmeye başladığı an çiftin uzman bir hekime danışmasında fayda vardır. İnfertilite pek çok çift tarafından utanılacak bir şey gibi görüldüğü için çiftler kendilerini yalnız hisseder. Ancak tüm dünyada pek çok infertilite sorunları yaşamakta ve bu sorunların tedavisi çok basit yollarla mümkün olabilmektedir. Buradaki esas sıkıntı anne baba adaylarının infertilitenin her daim önemli bir problem olduğunu göz ardı ederek destek almayı geciktirmeleridir.

    Bazı koşullarda doktora danışmadan önce 1 yıl beklemek anlamsızdır. Bu durumlar;

    • Prostat enfeksiyonu öyküsü,
    • Çok sık ya da seyrek adet görmek,
    • Kadın yaşının ileri olması,
    • Geçirilmiş karın alt bölgesi enfeksiyonu,
    • 2’den fazla sayıda düşük yapmak,
    • Erkekte testislerin küçük olmasıdır.

    Bu gibi durumların yaşanması halinde vakit kaybedilmeden profesyonel yardım ya da öneri almak gerekir.

    Call Now Button