Rahim Kanseri Tedavisi İstanbul
Rahim kanseri tedavisi İstanbul, rahim kanserini teşhis etmek, evrelemesini gerçekleştirmek ve kişiye özel planlanan uygulamalar ile rahim kanserini tedavi etmek için yapılır. Rahim kanseri, özellikle de menopoz döneminden sonra görülse de her yaştan bireyde meydana gelebilir ve gerektiği gibi tedavi edilmediğinde bireyin yaşamını tehdit edebilir. Yazımızın devamında ‘’Rahim kanseri tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim kanseri teşhisi nasıl konulur?’’, ‘’Rahim kanseri belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Rahim kanseri nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
İstanbul rahim kanseri tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanseri, rahmin iç astarındaki hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ve kanserli kitleler meydana getirmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Endometrium kanseri olarak da bilinen bu kanser türü kadınlarda en sık görülen üreme sistemi kanseridir. Endometrium kelimesi rahim iç zarı anlamına gelmektedir. Rahim anatomisi incelendiğinde rahim ağzının(serviks) üst kısmında bulunan gövde bölgesinin iki bölümden oluştuğu ve endometriumun bu iki bölümden iç kısımda olanı olduğu anlaşılır. Endometriumda bulunan salgı hücreleri neredeyse bütün endometrium tiplerinde kanser hücrelerine dönüşmektedirler. Endometrium adenokarsinomu olarak adlandırılan tür salgı hücrelerinden meydana gelen kanser tiplerini ifade etmek için kullanılır. Bu kanser türü menopoz dönemindeki 50-60 yaş arası kadınlarda daha sık görülmektedir.
Rahim Kanseri Neden Olur?
Rahim kanseri nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Hormon düzensizliği.
- İlerleyen yaş.
- Menopoza girmek.
- Radyasyon ve kimyasal maruziyeti.
- Sigara kullanımı.
Bahsi geçen etmenler rahim kanseri riskini arttırabilir.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim kanseri belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Anormal kanamalar (özellikle menopoz döneminde görülenler).
- Alt karın bölgesinde rahatsızlık, baskı hissi, ağrı.
- Karında şişlik.
- Genital gölgede şişlik görülmesi.
- Açıklanamayan kilo kaybıdır.
Rahim kanseri belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Rahim Kanseri Tedavisi Bitkisel Olarak Yapılabilir Mi?
Rahim kanseri, diğer tüm kanser hastalıkları gibi son derece tehlikeli bir hastalıktır ve zamanında, ideal bir şekilde tedavi edilmediği takdirde yayılarak bireyin yaşamını çok daha ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Bu yüzden rahim kanseri olan hastalara; bitkisel veya alternatif yöntemlerle zaman kaybetmek yerine bilimsel ve tıbbi tedavilere başvurmaları önemle tavsiye edilir.
Rahim İçi Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Pelvik muayenesi ile rahim içi kanseri teşhisi koyulması zordur. Bununla birlikte rutin kontrol kapsamında yapılan smear testi sırasında, bazen tespit edilen anormallikler sayesinde teşhisin gerçekleşmesi mümkündür. Ancak genellikle belirtiler göründüğünde tanı yöntemleri seçenekleri uygulandığında kesin tanıya ulaşılabilmektedir. Rahim içi kanseri şüphesi yaratabilecek belirtilerden olan düzensiz kanama, menopoz döneminde görülen kanama gibi durumlar erken teşhis şansı oluşturmaktadır. Bu tip durumlar kanserin erken evrelerinde dahi ortaya çıkabileceği için kadınların bu gibi durumları ciddiye alıp takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Çok sık görülmese de rahim içi kanseri hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilmektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar rahim içi kanseri konusunda bilinçlendirilmeli ve her yaş grubu için anormal bir şekilde kanama görüldüğü takdirde uzman doktora başvurulması konusunda ihmalkar davranılmaması gerektiği söylenmelidir.
Şüphe yaratan belirtiler görüldüğünde endometrium kanseri teşhisi koyulabilmesi için uygulanabilecek teşhis yöntemleri şöyle sıralanabilir:
- Histeroskopi
- MR & Bilgisayarlı tomografi
- Endometrial biyopsi
- Ultrasonografi
- Dilatasyon ve küretaj
Rahim İçi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi sürecinin belirlenmesinde hastanın durumu etkili olduğundan farklı vakalar için değişken tedavi süreçleri takip edilebilmektedir. Süreçte etkili olan faktörler kanserin yerleştiği bölge ve hangi evrede olduğu, hastanın yaşı ve hastalık geçmişi olarak sayılabilir. Hastalığın hangi evrede olduğu önem taşımaktadır ve bu yüzden öncelikle hastanın yaygınlığı tespit edilmelidir. Çok erken evreler dışında hastanın rahim, tüpler, yumurtalıklar, lenf bezleri ve karın zarı patolojik inceleme için çıkartılır. Şayet hasta cerrahi müdahale için uygun değilse alternatif tedavi metotları da düşünülebilir.
Rahim Kanseri Tedavisi Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Alınan parçaların nihai patolojik sonucu hastalığın evresi, ne kadar ilerlediği hakkında bilgi verir. Ancak bu sonuçların elde edilmesi yapılacak biyopsi sayısına göre değişiklik göstereceği ve 2 haftaya kadar uzayabileceği için, cerrahi müdahale sırasında kesin sonuç vermese de ön patolojik değerlendirme yapılır. Cerrahi müdahaleden sonra iyileşme süreci en az 2 en çok 8 hafta olarak belirlenmiştir. Yapılan patolojik incelemenin sonuçlarına bakılarak cerrahi müdahale sonrası radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Tedavi sürecinde başarıyla sona ulaşıldığında, nüks etmediğinden emin olmak için doktor kontrolleri aksatılmamalı ve hastanın durumu kanserin evresine ve tedavi yöntemine bağlı olarak doktor tarafından belirlenen periyodlarda düzenli olarak takip edilmelidir.
Hastanın cerrahi tedavi ertesinde dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Bu noktalar hakkında en isabetli hastanın kendi doktorundan alınabilecektir. Ancak belli durumların altını çizmek adına, erken teşhisle başlanan tedavilerde ek tedaviye dahi ihtiyaç duyulmadan başarılı sonuç elde edilebileceği hatırlatılmalıdır. Diğer taraftan cerrahi müdahale sonrası ışın tedavisi ya da ilaç tedavisi de önerilebilmektedir. Hastalar uzun yıllar sürecek olan rutin kontrollerini aksatmamalı, herhangi bir beklenmeyen kanama, karın ağrısı ya da öksürük gibi şikayetleri olduğunda derhal doktorlarına başvurmalıdırlar.
İstanbul rahim kanseri tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.