Tüp Bebek Tedavisi İstanbul
Üreme insanoğlunun soyunun devamlılığı için birincil gerekliliktir. Birtakım koşulların uyum içinde birleşerek döllenmeyi gerçekleştirmesi çiftlerin bebek sahibi olabilmeleri için gerekmektedir. Korunmasız ve düzensiz ilişki içinde olan çiftlerin bazıları ilk aylarda bebek sahibi olabilirken bazıları ise bir yılı aşkın süre gebe kalamayabilir. Fakat, teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bebek sahibi olmak hiç de zor değildir. Genetik, hormonal ve jinekolojik problemler gibi infertiliteye neden olan pek çok sorun tüp bebek tedavisi ile dış ortamda elenerek gebelik için uygun koşullar sağlanabilir. İstanbul başta olmak üzere çok çeşitli illerde çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri için doktorlar ve tüp bebek merkezleri hizmet vermektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır? Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?
Tüp bebek uygulaması aşağıdaki durumların yaşanması halinde uygulanabilmektedir.
- Genetik araştırma gerektiren aile öyküsünde
- Açıklanamayan infertilite vakalarında
- Sperm sayısı ve kaliteli bozukluğunda
- İleri derecedeki polistik over sendromu varlığında
- Düşük yumurta rezervi olgusunda
- Fallop tüplerinde tıkanıklıkta
- Yumurtlama bozukluklularının varlığında
- Kadının ileri yaşta olmasına bağlı olarak “düşük gebelik ihtimali” vakalarında
- Başarısız aşılama uygulamalarında
- Endometriozis hastalarında ve endometriomaların varlığında
- İmmunolojik problemlerde
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamaları içerir?
-
İlk Görüşme
İlk görüşme aşamasında anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadıkları değerlendirilir. Tüp bebek tedavisinin gerekliliğinin tespiti için çiftlere çeşitli testler ve değerlendirmeler yapılır.
Tedavi planı, gebelik öncesi danışmanlık, tedavi başarı oranları ile ilgili bilgilendirme ve risk tespiti yapılmasının ardından planlanır.
-
Yumurtalık Uyarılması
Adetin 2 ya da 3. Gününde rahim ve yumurtalıklarda bir problem olup olmadığı ultrason ile kontrol edilir. Rahim duvarında kalınlaşma ya da kist oluşumu gibi durumların bulunması halinde tedavi yeniden şekillendirilir. Ultrason sonucunda bir problem yoksa “yumurta geliştirici iğne” tedavisine başlanır.
2-3 gün aralıklarla kandaki östrodiol seviyeleri ve ultrason incelemeleri sürdürülerek yumurta gelişimi izlenir. Yumurtaların belirli büyüklük ve olgunluğa ulaşmalarının ardından yumurta çatlatmak amacıyla iğne yapılır.
-
Yumurta Toplama Prosedürü
Bu aşama, ağrı eşiği kişiden kişiye değişebildiği için sedasyon anestezi altında gerçekleştirilebilir. Vajinal ultrason yardımı ile yapılan yumurta toplama aşaması için uygun zaman yumurta çatlatma iğnesinin enjeksiyonundan sonraki 35. Saattir.
-
Yumurtaların Döllenmesi (Fertilizasyon)
Yumurta toplama işleminin ardından özel bir işlemden geçirilen yumurtalar laboratuvar koşullarında sperm ile döllenir. Embriyoglar tarafından sperm ile yumurtanın döllenmesiyle oluşan embriyolar sürekli olarak kontrol edilir. Anne rahmine transfer için kaliteli embriyolar seçilerek transfer için hazırlanır.
-
Embriyo Transferi
Embriyonun rahime transfer edildiği bu aşamada vajen ve rahim ağzı özel solüsyonlar ile temizlenir. Embriyo, yumuşak bir kateter yardımıyla abdominal ultrason ile rahim içerisine yerleştirilir. Embriyoların gelişmesi ve rahme tutunabilmesi için 12 gün beklenmesinin ardından kanda gebelik testi ile sonuç kontrol edilir.