Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi İstanbul

Tüp bebek tedavisi İstanbul, infertilite tanısı konmuş anne ve baba adaylarının çocuk sahibi olmasını sağlamak için kullanılan bir yardımla üreme tekniğidir. Bu teknikte anne adayından toplanan yumurtalar, baba adayının spermleriyle laboratuvar ortamında birleştirilmekte ve embriyolar elde edilmektedir. Bu embriyoların gelişimleri laboratuvar ortamında bir süre takip edildikten sonra anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Embriyoların rahim içerisine yerleştirilmesinden 12 gün sonra, anne adayının kanında gebelik testi yapılarak sonuç öğrenilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?’’, ‘’Tüp bebek mi aşılama mı?’’, ‘’Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir?’’ ve ‘’Tüp bebek tedavisi sonuçları ne zaman belli olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

İstanbul tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi (IVF) fikri ilk defa 1930’larda ortaya atılmış olmasına rağmen 1971 yılından itibaren tüp bebek ile ilgili olarak yapılan tüm uygulamalar günümüz tüp bebek tekniğinin temelini oluşturmaktadır. Tüp bebek tedavisinin modern kurucusu Robert G. Edwards’dur. Tüp bebek ile doğan ilk bebek (Louise Brown), 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Üreme sağlığında gerçekleşen bu devrimden sonra dünyada tüp bebek alanındaki çalışmalar hız kazanmış ve yaygınlaşmıştır. Türkiye’de 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde ilk tüp bebek doğumu gerçekleşmiştir.

Özellikle son yıllarda uygulanmaya başlanan tüp bebek tedavisindeki mikroenjeksiyon yöntemi, sperm sayısının çok düşük olması ve hatta menisinde hiç sperm olmamasına karşın, testisinde sperm bulunan erkeklerin tedavisinde bir devrim olarak nitelendirilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tüp bebek İstanbul uygulaması aşağıdaki durumların yaşanması halinde uygulanabilmektedir.

  • Genetik araştırma gerektiren aile öyküsünde.
  • Açıklanamayan infertilite vakalarında.
  • Sperm sayısı ve kaliteli bozukluğunda.
  • İleri derecedeki polistik over sendromu varlığında.
  • Düşük yumurta rezervi olgusunda.
  • Fallop tüplerinde tıkanıklıkta.
  • Yumurtlama bozukluklularının varlığında.
  • Kadının ileri yaşta olmasına bağlı olarak “düşük gebelik ihtimali” vakalarında.
  • Başarısız aşılama uygulamalarında.
  • Endometriozis hastalarında ve endometriomaların varlığında.
  • İmmunolojik problemlerde.

Tüp bebek tedavisi bu gibi durumlarda uygulanabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

  1. İlk Görüşme

İlk görüşme aşamasında anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi İstanbul için uygun olup olmadıkları değerlendirilir. Tüp bebek tedavisinin gerekliliğinin tespiti için çiftlere çeşitli testler ve değerlendirmeler yapılır.

Tedavi planı, gebelik öncesi danışmanlık, tedavi başarı oranları ile ilgili bilgilendirme ve risk tespiti yapılmasının ardından planlanır.

  1. Yumurtalık Uyarılması

Adetin 2 ya da 3. Gününde rahim ve yumurtalıklarda bir problem olup olmadığı ultrason ile kontrol edilir. Rahim duvarında kalınlaşma ya da kist oluşumu gibi durumların bulunması halinde tedavi yeniden şekillendirilir. Ultrason sonucunda bir problem yoksa “yumurta geliştirici iğne” tedavisine başlanır.

2-3 gün aralıklarla kandaki östrodiol seviyeleri ve ultrason incelemeleri sürdürülerek yumurta gelişimi izlenir. Yumurtaların belirli büyüklük ve olgunluğa ulaşmalarının ardından yumurta çatlatmak amacıyla iğne yapılır.

  1. Yumurta Toplama Prosedürü

Bu aşama, ağrı eşiği kişiden kişiye değişebildiği için sedasyon anestezi altında gerçekleştirilebilir. Vajinal ultrason yardımı ile yapılan yumurta toplama aşaması için uygun zaman yumurta çatlatma iğnesinin enjeksiyonundan sonraki 35. Saattir.

  1. Yumurtaların Döllenmesi (Fertilizasyon)

Yumurta toplama işleminin ardından özel bir işlemden geçirilen yumurtalar laboratuvar koşullarında sperm ile döllenir. Embriyoglar tarafından sperm ile yumurtanın döllenmesiyle oluşan embriyolar sürekli olarak kontrol edilir. Anne rahmine transfer için kaliteli embriyolar seçilerek transfer için hazırlanır.

  1. Embriyo Transferi

Embriyonun rahime transfer edildiği bu aşamada vajen ve rahim ağzı özel solüsyonlar ile temizlenir. Embriyo, yumuşak bir kateter yardımıyla abdominal ultrason ile rahim içerisine yerleştirilir. Embriyoların gelişmesi ve rahme tutunabilmesi için 12 gün beklenmesinin ardından kanda gebelik testi ile sonuç kontrol edilir.

Tüp Bebek Mi Aşılama Mı?

Tüp bebek tedavisi, aşılama tedavisine kıyasla çok daha başarılı bir kısırlık tedavisi yöntemidir. Bununla birlikte, henüz yeni infertilite tanısı almış ve infertilite nedenleri, aşılama tedavisinin gerekliliklerine uygun olan bireyler ilk etapta aşılama tedavisini tercih edebilirler. Ancak sonrasında, özellikle de yaş alımı gibi etmenler kısırlık tedavisinin başarısını etkileyeceğinden geç kalınmadan tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı, tedaviyi gerçekleştirilen tüp bebek kliniğinin başarısına ve anne adayının yaşına göre değişebilmekle birlikte, yaklaşık %50 ila %70 arasında değişiklik göstermektedir. Anne adayının 38 yaşından küçük olduğu hasta gruplarında bu başarı %50 ila %70 aralığındayken, anne adayının 38 yaşından büyük olduğu hasta gruplarında oran %10 ila %35 arasında değişmektedir. Tedavinin başarı şansını etkileyen en önemli etmen anne adayının yaşıdır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi mümkün olduğunca 35 yaşından erken tercih edilmelidir.

Tüp Bebek Tedavisi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebek tedavisinin sonuçları tedaviden 12 gün sonra belli olur. Çiftler, eczaneden alacakları bir gebelik testi ile veya acil serviste yaptıracakları kan testi ile tüp bebek tedavisinin sonuçlarını öğrenebilirler.

Tüp Bebek Tedavisi Tekrarlanabilir Mi?

Tüp bebek tedavisi, başarısızlıkla sonuçlandığında çiftin istediği kadar tekrarlanabilir. Aşılama tedavisinin genellikle 2 defa tekrarlanması önerilir. Akabinde ise tüp bebek gibi daha başarılı bir işleme geçilmesi önerilir. Ancak tüp bebek tedavisi için böyle bir sınırlandırma bulunmamaktadır.

Tüp Bebek Sonrası Düşük Olur Mu?

Tüp bebek sonrası meydana gelen gebelikler düşük riskine sahiptir. Özellikle de infertiliteye neden olan etmenler, bazı durumlarda gebeliğin riskli kategoride değerlendirilmesine neden olabilir. Bu durumlarda Riskli Gebelik Takibi gibi uygulamalara başvurulması çok önemlidir.

İstanbul tüp bebek tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına ve tedaviye eşlik eden ek işlemlere göre değişebilir.

Call Now Button