Kapalı Miyom Ameliyatı İstanbul
Kadın rahmi içerisinde bulunan ve rahme bir sap ile bağlanan, çapları 1-15 cm arasında değişen iyi huylu tümörlere miyom denir. “Kapalı miyom ameliyatı” ise normalin üzerinde ve aşırı oranda büyüyen miyomların laparoskopik yöntem ile alınmasına verilen isimdir.
35 yaş üzeri kadınların yaklaşık %33’ünün genital organında miyoma rastlanabilmektedir. Pek belirti göstermedikleri için miyomların tespiti genelde bir kadın doğum uzmanı/ jinekolog tarafından yapılan muayene sırasında yapılabilir. Miyom tedavisi için hekimlerin başvurduğu birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden birine karar kılınırken muhakkak MR ile görüntü yapılmalı ve bu görüntünün bulgularına göre tercih yapılmalıdır. Miyomları tedavisinde açık ve kapalı ameliyat kullanılabilir.
Ameliyatın açık mı kapalı mı yapılacağına, karın bölgesinde açılan deliklerden içeri gönderilen aletlerle yapılan gözlem sonucunda karar verilmektedir. Rahim içerisinde şiddetli ağrı ve kanamalara sebep olan miyomların, kapalı ameliyat tekniğiyle alınmasına karar verilmesi halinde histeroskopi yöntemine başvurulur.
Ucunda kamera bulunan ince bir borunun karın ve göbek çevresine açılan deliklerden gönderilmesiyle tespit edilen miyomlar bu boru aracılığıyla alınmaktadır. Miyomlar rahmin dış yüzeyinde bulunuyorsa, çapları 10 cm’den küçükse ve sayıları 4’ün altındaysa ameliyat kapalı ameliyat yöntemiyle gerçekleştirilebilmektedir. Genel anestezi altında uygulanan bu yöntem ortalama 1-2 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında hasta birkaç gün doktor gözetiminde tutulur.
Miyomların tekrar oluşma ihtimali hem açık hem kapalı miyom ameliyatında vardır. Ancak kapalı miyom ameliyatı açık miyom ameliyatına göre daha kısa sürer ve daha basit bir uygulamadır.
Kapalı Miyom Ameliyatının Avantajları
Kapalı miyom ameliyatında vücuda açılan delikler diğer ameliyatlara göre çok küçük olduğu için kapalı miyom ameliyatının diğer yöntemlere göre birtakım avantajları vardır.
Sayıca daha az olmasının yanında, kapalı miyom ameliyatında açılan delikler daha küçüktür. Ayrıca bu ameliyat diğer yöntemlere göre daha kısa sürer ve hasta çok daha hızlı iyileşir.
Daha steril ortamlarda uygulanabildiği için enfeksiyon riski kapalı miyom ameliyatında daha düşüktür.
Kısaca kapalı miyom ameliyatının avantajları şöyle sıralanabilir:
- Normal hayata hızla dönülebilmesi
- Hızlı iyileşme
- Karın içi yapışıklık riskinin daha az olması
- Acı ve ağrının daha az olması
- Daha küçük ve az sayıda kesi ve delik ve ameliyat izi
- Kanamanın daha az olması
- Hastalık kapma riskinin daha düşük oluşu
- Erken taburcu olabilme
Bu avantajların yanında her ameliyatta olduğu gibi kapalı miyom operasyonunda da birtakım riskler mevcuttur. Bu risklerin en önemlisi çok düşük ihtimalle de olsa operasyon sırasında gelişebilen aşırı kanama sebebiyle rahimin tamamen alınması zorunluluğunun oluşabilmesidir. Ameliyat sırasında oluşabilecek diğer risk ise operasyonu gerçekleştirecek olan doktor/jinekoloğun alanında uzman olup olmamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır çünkü bu operasyonun alanında uzman bir hekim tarafından yapılması çok büyük önem taşır.
Kapalı Miyom Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?
Miyom görülen her hastaya kapalı miyom ameliyatı yapılamamaktadır. Bu ameliyat miyom çapı 10 cm’yi aşıyor ve miyomların sayısı 4’ün üzerinde ise hastaya uygulanamaz. Ancak yine de son karar ameliyatı yapacak doktorun tecrübe ve insiyatifine bırakılır. Doktorun uygun bulması durumunda kapalı miyom operasyonu gerçekleştirilebilir.
Kapalı Miyom Ameliyatı (Laparoskopi) Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Operasyon sonrası hastanın kendisini iyi hissediyor ve ağrısı bulunmuyorsa cinsel ilişkiye girmesinde bir problem görülmemektedir. Operasyon sonrası kadının kendini iyi hissetmesi ve cinsel ilişkiye başlaması 15-30 gün sürebilmektedir.
- Operasyon sonrası hastanın normal hayatına dönmesi ve işlerini rahat halledebilmesi 10-15 gün sürmekte, çalışması halinde işine dönebilmesi 15-30 günü bulabilmektedir. İyileşme süreci daha kısa ve az ağrılı geçmektedir.
- Operasyon sonrası hasta 1-2 gün gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmekte ve bir hafta içerisinde yeniden kontrole gelmesi tavsiye edilmektedir. İlk kontrolden itibaren 6 ayda veya yılda bir kontrole gelerek takibinin yapılmasında fayda görülmektedir.
- Operasyondan sonra hamile kalmayı düşünen hastaların cinsel ilişki sırasında minimum 6 ay korunmaları gerekmektedir. Bu süreden önce hamile kalmak risk teşkil edebilmektedir.