Dört Boyutlu Ultrason

Dört Boyutlu Ultrason İstanbul

Dört boyutlu ultrason İstanbul, bebeğin gelişimini ve hareketlerini inceleme fırsatı sunan, oldukça gelişmiş bir görüntüleme uygulamasıdır. Bu uygulama son derece güvenlidir ve herhangi bir komplikasyon barındırmamaktadır. Yazımızın devamında ‘’4 boyutlu ultrason nedir?’’, ‘’4 boyutlu ultrason hamileliğin kaçıncı haftasında yapılır?’’ ve ‘’4 boyutlu ultrasonun avantajları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

İstanbul 4 boyutlu ultrason uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

4 Boyutlu Ultrason

Gelişen teknoloji ile birlikte insanların hayatı da gittikçe kolaylaşmıştır. Bu durum tıp dünyasında da geçerlidir. Hamilelik süreci genel olarak 40 hafta olarak tanımlanmaktadır ve bu süreçte anne adayları bebeklerinin gelişiminin her aşamasına tanıklık etmek istemektedirler. Eski zamanlarda bu ne yazık ki mümkün değilken, günümüzde ultrason kolaylıkla ulaşılabilir bir görüntüleme yöntemi olmuştur. İlk olarak 2 ve 3 boyutlu ultrasonlar kullanılmaya başlanmış daha sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte 4 boyutlu ultrasonlar ulaşılabilir olmuştur.

4 Boyutlu Ultrason Nedir?

4 boyutlu ultrason, siyah-beyaz ultrasonografiden alınan kesitlerin bilgisayarda eş zamanlı olarak birleştirilmesi yöntemidir.

En, uzunluk ve derinlik olmak üzere 3 boyut içeren görüntünün, eş zamanlı olarak monitörde görüntülenmesine 4 boyutlu görüntüleme denir.

3 boyutlu ultrason cihazlarında bebeğin mimikleri ve hareketleri gecikmeli olarak görülürken 4 boyutlu ultrasonda eş zamanlı olarak görülebilmektedir. Ultrason cihazının temel prensibi, prob adı verilen ve anneye temas eden bu uçtan yayılan ses dalgalarının dokulardan yansıtılarak monitörde görüntü oluşturmasıdır. Yansımalar düz ise görüntü 2 boyutlu, açılı ise 3 boyutlu olmakta ve bu sayede dokular daha ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmektedir.

Bebeğini ilk defa 4 boyutlu ultrason cihazında gören anne- babalar bu görüntüden oldukça etkilenmektedirler. 4 boyutlu görüntüler sayesinde bebeğin kime benzediği hakkında fikir bile yürütülebilmektedir. 4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğin cildini bile görebilmek mümkün olmakta ve gerçeğe çok yakın görüntüler elde edilmektedir.

4 boyutlu ultrasonografi, bebekte var olan anomalileri teşhis etme konusunda oldukça önemlidir mesela cenindeki damak yarığı, dudak yarığı teşhisini koymada veya omurgadaki ufak açıklıkları anlama hususlarında teşhis kolaylığı sağlamaktadır. Fakat 4 boyutlu ultrasonografi bir tanı aracı değil sadece siyah-beyaz detaylı ultrasonografiye bir yardımcı olarak görülmelidir.

4 Boyutlu Ultrason Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Tercih Edilmelidir?

Hamilelik dönemi boyunca, bebeğin anne karnındaki hareketleri ilk haftalardan itibaren ultrason ile izlenmektedir. Ancak 4 boyutlu ultrason hamileliğin 4. ayından itibaren yapılabilmektedir. Bu sebeple kliniklerden, 16. haftadan sonra 4 boyutlu ultrason için randevu alınabilir. Ultrasonda en iyi görüntüyü yakalama açısından en uygun dönemler ise hamileliğin 6. Ve 7. aylarıdır.

Gebeliğin 6. Ve 7. ayları 26-30. hafta arasına denk gelmektedir ve bebeği 4 boyutlu ultrasonda sağlıklı ve net bir şekilde görüntülemek için en uygun dönemdir.  26. haftadan önce bebeğin cilt altı yağ dokusu henüz tam gelişmediği için sağlıklı bir görüntü alınamaz. 30. haftadan sonra ise bebeğin yeri daraldığı ve bebek pelvise doğru indiği için net görüntü alınamayabilir.

4 boyutlu ultrasonda iyi görüntü elde edebilmek için uyulması gereken bazı kriterler vardır. İlk olarak bebeğin yüzünün dışa dönük olması gerekmektedir. Bunun dışında, bebeğin yüzü ile rahim duvarı arasında yeterli miktarda sıvı bulunmalıdır. Bu kriterler sağlanamadığı takdirde 4 boyutlu ultrasonda net bir görüntü alınamamaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında, anne adayından sağa veya sola dönmesi istenebilmektedir. İkinci bir yöntem olarak da anne adayına biraz dolaşması ya da tatlı bir şeyler yedikten sonra muayeneyi tekrarlamaları önerilmektedir.

4 Boyutlu Ultrasonun Özellikleri ve Avantajlı Yönleri Nelerdir?

  • Eski tekniklere göre çok daha hızlı bir şekilde fetüsteki anomaliler tespit edilebilmektedir.
  • 2 boyutlu ultrasonda bebeğin el ve ayak parmakları tam olarak değerlendirilemezken 4 boyutlu ultrasonda bu mümkündür.
  • Down sendromu tanısı 4 boyutlu ultrason sayesinde henüz gebeliğin 3. ayındayken tanılanabilmektedir.
  • Çoğul gebelik süreçleri 4 boyutlu ultrason ile daha net bir şekilde izlenebilmektedir.
  • 4 boyutlu ultrasonlar, geleneksel 2 boyutlu inceleme özelliğini, renkli doppler özelliğini ve 3.boyut özelliğini bir arada sunmaktadırlar. Bu sebeple de aileler 3. aydan itibaren bebeğin cinsiyetini öğrenebilir ve renkli fotoğraflarını alabilirler.
  • Hem renkli hem net fotoğraf kalitesi sayesinde, 2 boyutlu ultrasona göre bebeğin 1.5 ay kadar daha önce görüntülenmesine olanak sağlar.
  • Bebeğin cinsiyetini daha erken dönemlerde öğrenmek mümkündür. (14.hafta)
  • Rahimdeki yapısal problemlerin teşhisine olanak sağlar.
  • Plasentada gözlemlenebilen anomalilerin saptanmasını kolaylaştırır.
  • Olağan dışı kanamaların sebepleri kolaylıkla teşhis edilebilir.
  • Dış gebelik vakaları, yumurtalıktaki tümörler, kistler, polipler ve miyomlar daha kolay teşhis edilebilmektedir.
  • Plasentanın yerleşimi saptanabilmektedir

4 Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Nedir?

4 boyutlu ultrason teknolojisinin sahip olduğu yüksek görüntü kalitesi sayesinde bebeğin tüm organları ve hareketleri oldukça net ve eş zamanlı olarak gözlemlenebilmektedir. Anne adayı, bebeğini monitörde 3 boyutlu bir şekilde izlediği için bebek ile arasındaki duygusal bağ daha da pekişir. Ancak 4 boyutlu ultrason muayenesinin yapılıyor olması 2 boyutlu ultrasonun gereksiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü bebeğin iç organlarıyla ilgili en iyi görüntüyü 2 boyutlu ultrasonlar vermektedir, bu aşamada 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar yetersiz kalmaktadır. Yine de 4 boyutlu ultrasonların transvajinal görüntü kaliteleri 2 boyutlu ultrasona göre çok daha yüksektir.

4 Boyutlu Ultrason Testi Neleri İçermektedir?

4 boyutlu ultrason muayenesinde, bebeğin rahim içindeki hareketleri net bir şekilde ve eş zamanlı olarak gözlemlenir. Diğer ultrason teknikleri gibi 4 boyutlu ultrason tekniğinde de ses dalgaları kullanılmaktadır. Hareketler eş zamanlı olarak gözlenebildiği için bu durum canlı video izler gibi bir etki yaratmaktadır. Bu da bebek ile anne arasındaki duygusal bağın daha erken dönemde gelişmesine vesile olur.

4 Boyutlu Ultrason Fiyatları Ortalama Ne Kadar?

4 boyutlu ultrason fiyatları hakkında ne yazık ki kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Çünkü fiyatlar merkez ve kliniklere göre değişiklik göstermektedir ve muayeneden önce uygulanabilecek birtakım testler de maliyeti arttırabilmektedir. Değişen fiyatlar sebebiyle en doğru bilgiyi seçtiğiniz hastane ya da klinikten almanız doğru olacaktır.

İstanbul’da 4 Boyutlu Ultrason Nerede Yaptırılır?

Gelişmekte olan teknolojilerin tıp dünyasına yansıması oldukça pahalı fiyatlarla kendini gösterebilmektedir. Önceleri 4 boyutlu ultrasonlar sadece seçkin merkezlerde bulunurken şu an İstanbul’da birçok merkezde ve klinikte uygulanmaya başlanmıştır.

Call Now Button