TOT Ameliyatı İstanbul
TOT ameliyatı İstanbul, idrar kaçırma sorununu tedavi etmek için yapılan ve mesanenin onarılarak, ideal konumuna askılanmasını sağlayan bir operasyondur.
İdrar kaçırma şikâyeti kadınlarda başta zor bir doğum yapmış olmak ya da iri bir bebek, rahim ameliyatları gibi sebeplerle gelişen, kişinin kendi kontrolü dışında oluşan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kadınlar sosyal ve hijyenik sebeplerle kendilerini rahatsız istemektedirler. İdrar kaçırma o bölgedeki bağ doku ve kasların güç kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Yazımızın devamında ‘’TOT ameliyatı nedir?’’, ‘’TOT ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’TOT ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’TOT ameliyatı hamileler için uygun mudur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul TOT (Trans Obturator Tape) operasyonu hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
TOT Sling/Askı Ameliyatı Nedir?
Açık ismiyle Trans Obturator Tape yani TOT ameliyatı idrar kaçırma problemi için %90’ın üzerinde bir başarı şansı sunan, oldukça etkili bir tedavi uygulamasıdır. TOT ameliyatından sonra hastanede yatma zorunluluğu yoktur; ancak doktorunuzun ameliyat sonrası duruma bağlı olarak 1 gece hastanede istirahat önerebilir.
TOT ameliyatı idrar kaçırmaya sebep olan zayıflamış mesabe çevresi kaslarını güçlendirmeyi amaçlar. TOT ameliyatının temel prensibi bölgedeki bağ dokuya destek oluşturmak amacıyla sentetik şeritler kullanılmasıdır. Sentetik bantlar insan vücuduna adapte edilebilen, vücudun reddetmesinin söz konusu olmayacak bantlardır. Ameliyat sırasında hastanın bacaklarının iç kısımlarından ve etrafın bu bahsi geçen sentetik bant bölgedeki zayıflamış olan kaslara destek oluşturmak amacıyla yerleştirilir.
TOT Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
TOT ameliyatı oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır. Operasyon genellikle 30 dakika kadar sürer. Hasta operasyondan sonra bir süre hastanede misafir edildikten sonra, genellikle aynı gün taburcu edilir.
TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Operasyon idrar çıkış noktasının yaklaşık 1 cm altına atılan bir kesiyle başlar ve işlem tamamlandığın bu kesi kapatılır. Atılan dikişlerde kendiliğinden eriyen materyal kullanıldığı için daha sonrasında dikişlerin alınmasına ihtiyaç yoktur. Toplam operasyon süresi yaklaşık 20 dakika kadar kısadır ve iyileşme süresi de aynı şekilde çok hızlı olmaktadır.
TOT Ameliyatı Hamileler İçin Uygun Mudur?
TOT ameliyatı hamile kadınlar için uygun değildir. Şayet operasyondan sonra gebelik oluşmuşsa mutlaka bir kadın doğum uzmanının fikri alınmalı, eğer doktor onaylarsa yalnızca bu koşulda normal doğuma izin verilmektedir.
TOT (Trans Obturator Tape) Operasyonunun Riskleri Nelerdir?
Bu operasyon sonrasında yaşanabilecek olumsuzluklar şöyle sıralanabilir:
- Pelvik ağrı.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı.
- Damar yaralanması.
- İdrar torbası yaralanması.
- Vajinal yama erozyonu.
Bu operasyon, alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde bahsi geçen riskler önemli ölçüde azaltılabilir.
TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?
TOT ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Öncelikle doktorun önereceği ilaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır.
- Ayrıca kişisel hijyene özen gösterilmeli ve bu şekilde enfeksiyon riski en aza indirilmelidir.
- Kabızlıktan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı, eğer yine de kabızlık gözlenirse bir süre dikkatli olunmalıdır. Çünkü kabızlık karın içi basını artıracaktır. Benzer etki ağır kaldırıldığında da yaşanır bu nedenle ağır kaldırılmamaya da özen gösterilmelidir.
- Hasta 1-2 gün bekledikten sonra banyo yapabilir ancak vajinal duş alışkanlığından bir süreliğine kaçınmak hastanın lehine olacaktır.
- Vajina yoluyla yapılan TOT ameliyatı sonrası cinsel ilişki için yaklaşık 1,5 ay kadar beklenmesi önerilir. Çünkü ameliyat sonrası kendini yenileme sürecine giren vajina enfeksiyon ve hastalığa açık haldedir.
TOT ameliyatı sonrasında hastalar bu gibi konulara dikkat etmelidir. Ameliyattan sonra hastalar yaklaşık 3-4 gün içerisinde günlük yaşamlarına kademeli olarak dönüş yapabilirler.
TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Bu ameliyatın bilinen başarı oranları %80 ile %95 arasında değişmektedir. Bu operasyon sayesinde mesane ideal konumuna taşınabilir ve idrar kaçırma sorunu etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
TOT Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Tekrarlar Mı?
TOT ameliyatı sonrası 5 yıllık başarı oranı %90’ın üzerindedir ancak ilgili dokularda meydana gelen yeni yıpranma ve hasarlar idrar kaçırma sorununun nadiren de olsa tekrarlamasına yol açabilir.
TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Ücreti Ne Kadardır?
İstanbul TOT ameliyatı fiyatları, operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir. TOT ameliyatı ücreti için operasyonu yapacak olan doktorunuza danışabilirsiniz.