Pelvik Organ Sarkması İstanbul
Pelvik organ sarkması İstanbul, pelvik bölgede bulunan mesane ve rahim gibi organların zaman içerisinde, normal doğum gibi faktörlerin etkisi ile sarkmaya uğramasıdır. Bu durum genellikle pelvik bölgede yer alan pelvik taban kaslarının ve destekleyici bağ dokuların çeşitli etmenler nedeniyle yıpranması sonucu ortaya çıkar.
Yazımızın devamında ‘’Pelvik organ sarkması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Pelvik organ sarkması nedenleri nelerdir?’’ ve ‘’Pelvik organ sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul pelvik organ sarkması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Pelvik Organ Sarkması Nedir?
Bir veya daha çok organın vajina içerisinden dışına doğru çıkmasına “pelvik organ sarkması” denir. Bu sarkma pelvik organlarını tutan bağ, kas ve destekleyici dokuların zayıflaması nedeniyle meydana gelmektedir.
Pelvik Organ Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Pelvik organ sarkmasının belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Bel altında ya da vajina bölgesinde aşağı yönde çekilme hissi.
- Mesanenin tam boşalmaması ve idrar akışında yavaşlama.
- Sıkışarak ve sürekli idrara çıkma isteği ve idrarı tutamama (gülme, hapşurma vb. durumlarda).
- Vajina ve çevresinde şişlik hissi.
- Bağırsak hareketlerinde meydana gelen problemler.
- İlişki esnasında görülen rahatsızlıklar.
Pelvik Organ Sarkmasına Ne Sebep Olur?
Pelvik organlarının yerlerinde tutunmasını sağlayan bağ, kas, sinir ve dokuların hasar görmesinin sebepleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
- Hamilelik ve vajinal doğum organlara destek dokuların zayıflamasına neden olmaktadır. Pelvik organ sarkmaları bir veya birden fazla hamilelik geçiren ve vajinal yoldan doğum yapan kadınlarda daha sık görülmekte olup bu sebepten dolayı her üç kadından birinde bu sarkmalar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra hayat boyunca her 100 kadından 10’unun sarkmalar nedeniyle cerrahi işlem geçirdiği görülmektedir.
- Yaşın ilerlemesi ve menopoz gibi durumlar pelvik kas, doku ve bağlarının zayıflamasına neden olmaktadır.
- Aşırı kilolar, ağır kaldırma, kronikleşmiş kabızlık ve öksürük, çok sık ıkınma gibi durumlar pelvik taban üzerindeki basıncı artırmakta ve bu da dokularda zayıflamalara neden olmaktadır.
- Marfan ya da Ehlers-Danlos sendromu gibi dokuları etkileyen kalıtımsal hastalıklar nedeniyle de bazı kadınlarda sarkmalar meydana gelebilmektedir.
Pelvik Organ Sarkması Nerede Ortaya Çıkar?
Vajina ön veya arka duvarı ile vajina kubbesinde sarkmalar olabilmektedir. Kadınların çoğunda birden fazla ve aynı anda sarkmalar meydana gelebilmektedir. En çok görülen sarkma tipi vajina ön duvarında görülen sarkmadır. Bu sarkma tipinde mesane vajinadan dışarıya çıkmaktadır. Bu duruma “sistosel” adı verilmektedir.
- Arka duvar sarkması
Kalın bağırsağın rektum adı verilen alt bölgesinin vajinadan dışarıya çıkması (rektosel) ya da ince bağırsağın vajinanın üst bölgesinde şişlik yapması (entersol) durumuna “arka duvar sarkması” adı verilmektedir.
- Apikal (üst) duvarda sarkma
Uterusun vajinadan sarkarak fıtıklaşmasına “uterus sarkması” adı verilmektedir. Uterus sarkması en sık görülen ikinci plevik organ sarkmasıdır.
Rahmin alındığı durumlarda vajina kubbesi aşağı doğru sarkarak dışarıya çıkmaktadır. Buna “vajina kubbesinin sarkması” adı verilmektedir.
Pelvik Organ Sarkması Tehlikeli Mi?
Pelvik organ sarkması, genel olarak bireyin yaşamını tehdit eden sorunlara neden olmaz. Ancak zamanında tedavi edilmediklerinde tedavileri zorlaşabilir; ilerleyen pelvik organ sarkması bireyin günlük yaşamına ve cinsel hayatına ciddi ölçüde zarar verebilir.
Pelvik Organ Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Pelvik organ sarkması cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle tedavi edilmektedir.
Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri;
- Bir şey yapmamak: Sarkma herhangi bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa ve yaşamı tehdit eden bir unsur değilse herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Ancak böyle bir durumda ağır kaldırmaktan, kabızlık nedeniyle çok fazla ıkınmaktan ve kilo almaktan kaçınılmalıdır.
- Pesser: Vajina içerisine yerleştirilen ve dokuları destekleyen farklı tipteki aparatlardır. Bu aparatlar organlara destek vererek kişinin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bu operasyonu uygun kılan en önemli neden tıbbi sorunlar nedeniyle ameliyat olmak istemeyen ya da henüz çocuk sahibi olmamış kişilerin ameliyatı ertelemek için başvuruyor olmalarıdır. Operasyonda kullanılacak uygun pesser uzman doktorlar tarafından belirlenmekte ve yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bazı pesser türlerinde kişi cinsel ilişkiye girebilmekte ve herhangi bir problem görülmemektedir.
- Pelvik taban egzersizleri: Bu egzersizler sayesinde zayıflayan kas, bağ ve dokuların kuvvetlendirilmekte ve sarkmalara erken tanı konularak düzelme sağlanmakta ve ilerlemesi engellenmektedir. Her egzersizde olduğu gibi bu egzersizde de zaman, motivasyon ve uygun teknik kullanımı önem arz etmektedir.
Semptomatik prolaps olgularında cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Böyle bir durumda doktor hastanın yaşına, geçirmiş olduğu operasyon durumlarının şiddetine ve genel sağlık durumuna bakarak en uygun cerrahi işlemi seçmektedir. Burada iki ana seçenek söz konusudur.
Pelvik Organ Sarkmasında Düzeltici Cerrahi İşlem
Bu işlemin amacı pelvik organları normal yerlerine yerleştirilirken cinsel fonksiyonun da korunmasıdır. Bu işlem için farklı yöntemler kullanılmaktadır.
- Vajinal yaklaşım
- Laparoskopik
- Abdominal yaklaşım
- Robotik
Pelvik Organ Sarkmasında Vajinanın Kapatılması
Kişi cinsel olarak aktif değilse ve sağlık durumunda düzeltici cerrahi işleme müsaade etmeyecek durumda ise doktor tedavi yöntemi olarak vajinanın kapatılmasına karar verebilmektedir. Bu işlemle vajina duvarı dikişle kapatılarak organ sarkması engellenmektedir. Bu işlemin en önemli avantajı operasyon süresinin kısa olması ve başarı oranının %95 olmasıdır.