Kolposkopi İstanbul
Kolposkopi İstanbul, rahim ağzını ve vajinayı ilgilendiren hastalıkların tespit edilmesi ve HPV kaynaklı lezyonların incelenmesi gibi nedenlerden yapılan, tanılama uygulamasıdır.
Rahim bölgesinde ve rahim ağzında pek çok kadın tarafından karşılaşılan çok çeşitli rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıkların sebebi, tedavi edilmediği takdirde sebebiyet verebileceği başka hastalıklar (kanserleşme gibi) mutlaka incelenmeli ve altta yatan sebepler teşhis edilmelidir. Tespit edilecek olan sebepler ortadan kaldırıldığında hastaların hayat kalitesinde kayda değer bir artış gözlenecektir. Bu nedenle uzman doktorlar tarafından kolposkopi yapılması kadın sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopide biyopsi alınırken ağrı olur mu?’’, ‘’HPV takibinde kolposkopi ne sıklıkla yapılmalı?’’ ve ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi işlemi jinekolojik muayenenin de yapıldığı masada yapılır. Bu yöntem, rahim ağzının ışıklı bir aletle görüntülenmesini sağlar. Kolposkopi yöntemiyle aynı zamanda vagen ve vulva da daha yakından incelenmiş olur.
Kolposkopi işlemi HPV pozitif hastalara, smear testi anormal çıkan ya da smear testinde ASCUS, AGUS, LSİL, HSİL, CİN1, CİN2, CİN3 görünen hastalara ve serviks görünümü anormal olan hastalara uygulanabilmektedir.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi normalde 5-10 dakika içerisinde tamamlanır, kolposkopi işlemi sırasında biyopsi örneği alınacaksa uygulama biraz daha uzayabilir.
Kolposkopide Biyopsi Alınırken Ağrı Olur Mu?
Kolposkopi işlemi sırasında, bölgedeki dokuların daha detaylı incelenebilmesi için bölgeden doku örneği alınabilir. Bu işlem sırasında bazı hastalar az da olsa ağrı hissi deneyimleyebilirler. Ağrı hassasiyeti olan bireyler için kolposkopik biyopsi, lokal anestezi ve sedasyon gibi işlemlerle yapılabilir. Böylece hasta kolposkopik biyopsi işlemi sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi deneyimlemez.
HPV Takibinde Kolposkopi Kaç Ayda Bir Yapılır?
HPV takibinde kolposkopi işleminin düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesi ve risk analizinin gerçekleşmesi gerekebilir. Bu düzenli uygulama, rahim ağzı kanseri ve vajina kanseri gibi tehlikeli hastalıkların önlenmesi için oldukça önemlidir. HPV takibinde kolposkopi uygulaması genellikle 6 ayda bir gerçekleştirilir. Uygulama sıklığı bireyin önceki muayenelerine ve pap smear testi sonuçlarına göre değişebilir.
Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?
Kolposkopi uygulaması sırasında doktor, kolposkopi cihazı sayesinde rahim ağzı ve vajinal kanal gibi bölgeleri anlık olarak inceler. Doku ve hücre değişimlerini yorumlar, uygulamadan hemen sonra ise hastasını konu hakkında bilgilendirir. Yani sonuçlar için beklemeye gerek yoktur. Kolposkopik biyopsi sonuçları ise genellikle işlemden 3-4 gün sonra belli olur. Ancak laboratuvarın yoğunluğuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir.
Kolposkopi Sonrası Kanama Olur Mu?
Kolposkopi sırasında biyopsi örneği alındıysa lekelenme tarzı kanama meydana gelebilir. Bu yüzden hastalara, işleme gelirken yanlarında birkaç adet hijyenik ped almaları tavsiye edilir. Kanama genellikle birkaç gün içerisinde son bulur.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Hastadan öncelikle jinekolojik muayene koltuğuna yatması istenerek pozisyon aldırılır. Ardından rahim ağzının daha rahat görülmesi için özel aletler rahim ağzına yerleştirilir. Rahim ağzı sorunlu doku ya da hücrelerin tespit edilebilmesi için yıkanır. Yıkama işlemi öncelikle rahim akıntılarını temizlemek için tuzlu su ile daha sonra da özel bir sıvı kullanılır. Bölgede “beyazlaşmalar” gözleniyor ise rahim ağzı ya da vagen bölgede sorunlu doku bulunuyor demektir. Bu beyazlaşmaların gözlendiğin bölgelerden teşhis koyulması için patolojik olarak incelemek üzere örnekler alınır.
Kolposkopi sırasında keşfedilen sorunlu bölgelerden patolojik inceleme için parça alınması (biyopsi) sırasında çevre dokulara zarar vermeme imkânı sunan punch biyopsi aletleri bu işlem için sıklıkla tercih edilmektedir. Kolposkopi işlemi için anestezi bazı vakalarda hastanın isteği üzerine kendini rahat hissetmesi için uygulansa da bir zorunluluk değildir çünkü hasta işlem sırasında acı ya da ağrı hissetmez.
Patolojik inceleme için alınan parçalara ait sonuçlar 2-3 gün gibi kısa bir sürede alınır. Alınan sonuçlar uzman doktor tarafından değerlendirilerek tanı sürecine girilir. Vakada anormal bir durum gözlendiğinde değişimlerin şiddeti değerlendirilir ve bu ölçeğe göre uygun tedavi yöntemleri değerlendirilir. İmkân dahilindeki tedavi yöntemleri LEEP, yıkılma, dondurulma veya konizasyon olarak sayılabilir.
Kolposkopi Yöntemi ile Nelere Bakılır?
Kolposkopi işlemi ile squa-columnar junction (skua-kolumnar bileşke) alanı incelenebildiği gibi rahim ağzındaki (serviks) damarlanmaların artışı da değerlendirilebilir. HPV şüphesi olan vakalar için istenilen smear testi sonucu alındığında anormallik fark edildi ise de kolposkopi uygulamak tercih edilebilir. Aynı şekilde serviks kanserleri için de kolposkopi yöntemi tercih edilir.
İstanbul kolposkopi fiyatları ve kolposkopik biyopsi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.